Alluloz (D-psikoz), insan vücudunda antidiyabetik olması, obezite ve damar sertleşmesini engellemesi ve diğer birçok özelliğiyle yaygın şekerlerden ayrılmaktadır. Allulozun bu aktivitesinden dolayı, alluloz içeren oligosakkaritlerin de aynı özellikleri gösterebileceği tahmin edilmektedir.
Alluloz sindirim sisteminde çok az emilime uğrar, yaklaşık %70’i enerjiye çevrilmeden ince bağırsak tarafından absorbe edilir ve 24 saat içerisinde vücuttan atılır. Bu özelliğinden dolayı kilo vermeye yardımcı olur. Alluloz kalorisiz bir tatlandırıcı olmasının yanında, kandaki glukoz seviyesini düşürme, insülin direncini iyileştirme, vücuttaki yağ birikimini azaltma ve ateş düşürme gibi birçok biyolojik fonksiyonu düzenleme özelliğine de sahiptir. Alluloz kilo kontrolünde ve yağ birikimini engellemede büyük ölçüde etkili olsa da kilo almayı ve yağ birikimini engelleme mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır. Ayrıca, fareler üzerinde yapılan deneylerle allulozun metabolizması ve kalori değeri test edilmiş, fakat insan vücuduna olan etkisiyle ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
Nadir şekerler son yıllarda düşük kalorili tatlandırıcı ve dolgu maddesi olarak kullanım açısından da yoğun bir ilgi görmektedir. Buna rağmen bu şekerlerin biyolojik fonksiyonları ve fiziksel etkileri ile ilgili çalışmalar çok sınırlıdır. Nadir şekerlerin bulunmalarının zor olması, bulunduklarında ise çok sınırlı miktarda bulunması ve çok pahalı olması uygulama alanlarını kısıtlamaktadır ve kimyasal sentezi zor olduğu için, üretimi artan talebi karşılayamamaktadır.
2000’li yılların başında yapılan çalışmalarda, allulozun kalori alımını azaltmasından dolayı yararlı bir tatlandırıcı olduğu, fakat beslenmede uzun süre alluloz tüketiminin insan sağlığına etkileri ile ilgili bilgilerin çok sınırlı olduğu bildirilmiştir. Yine o yıllarda, allulozun gıda katkısı olarak kullanımında güvenilirliği henüz test edilmemiş olsa da, bu şeker FDA tarafından 2014 yılında GRAS listesine alınmış, çeşitli gıdalara katılmasına ve gıda takviyesi olarak kullanılmasına izin verilmiştir.
Alluloz, nadir şeker içeren oligosakkaritler ve glikozidlerin fonksiyonlarını öğrenmek amacıyla, çeşitli disakkaritlerin hazırlanmasında da kullanılabilir. Aynı zamanda, tarımda patojenik bakterilerin gelişmesini engelleyici ve bu bakterilere karşı bağışıklık sistemini güçlendirici olarak kullanılabilmektedir. Bu sebeple, D-psikoz sadece bir gıda bileşeni olarak değil, gelecek yıllarda tarım kimyasalı olarak da kullanılma potansiyeline sahiptir. Ayrıca D-psikozun modifiye yumurta beyazı proteiniyle birlikte kullanıldığında ısı etkisiyle jelleşme özelliklerini iyileştirdiği görülmüştür.
Hem bu çeşitli fonksiyonel özelliklerinden dolayı, hem de vücuda çok fazla yaygın şeker alınması durumunda iç organlarının yağlanması, obezite riski, metabolik değişimler ve tip 2 diyabet riskinin artması gibi durumlarla karşılaşıldığından dolayı, yaygın şekerlerin alımını azaltmak amacıyla, bu şekerler yerine nadir şekerler kullanılmaya başlanmıştır.
No comments yet.
No one have left a comment for this post yet!